Een spotting scope kan beschouwd worden als de gulden middenweg tussen een telescoop, die geschikt is voor waarneming op extreem lange afstand, en een verrekijker die geschikt is voor de relatief korte afstanden. Evenals telescopen beschikken spotting scopes meestal over één oculair maar hebben tevens een breder vergrotingsbereik dan standaard verrekijkers.

Dit zijn de populairste spotting scopes van dit moment:

Compacter dan een verrekijker

Een spotting scope met één oculair kan compacter worden gebouwd dan een verrekijker met twee oculairs die dezelfde prestatie zou moeten leveren. Zo beschouwd is een telescoop voor het waarnemen van bijvoorbeeld hemellichamen minder mobiel en meer afhankelijk van coördinaten dan een spottingscope, waardoor deze aan het uiterste einde van deze drie optische instrumenten staat.

Doeleinden spotting scope

Doordat spottingscopes over het algemeen zwaarder zijn dan verrekijkers die u om uw nek kunt hangen of in een rugzak te stoppen is, wordt deze meestal op een statief geplaats. Vogel- en vliegtuigspotters die vaak lange tijd op één plek willen observeren, verkiezen dan ook vaker een spottingscope boven een verrekijker. Spottingscopes beschikken dan ook over objectieflenzen met een zeer grote diameter (van zo’n 40 tot 100 mm) waardoor er veel licht kan worden toegelaten voor een zo helder mogelijke waarneming. Doordat een spotting scope gewoonlijk beschikt over een verstelbare vergroting, is hij te vergelijken met een telelens voor fotografie. In vergelijking met een telescoop die voor astronomische doeleinden wordt gebruikt, is het bredere beeldveld van een spottingscope meer geschikt voor ‘aardse’ doeleinden.

Spottingscopes: waar op te letten?

Voor het spotten van objecten op lange afstand is het van belang dat het beeld zo gedetailleerd mogelijk is. Dit hangt onder meer af van het type lens in de spottingscope, de coating op het prisma, de verstelbaarheid (zoom) in vergroting en scherptediepte. Spottingscopes met een kleine vergrotingsfactor (zo rond de 20x) zorgen voor een relatief klein, maar stabiel beeldveld en vice versa. U dient er rekening mee te houden dat een relatief hoge vergrotingsfactor (bijvoorbeeld 90x) niet per se ‘beter’ is, omdat deze ook kunnen leiden tot een minder fel en een (te) smal beeldveld. Hoe smaller het beeldveld hoe minder stabiel deze is en het obect minder goed te volgen is. Hiernaast kunnen spottingscopes beschikken over een rechtlopend oogstuk of één die in een hoek van 45° is geplaatst. Voordat u een spotting scope aanschaft, doet u er verstandig aan uw gebruiksdoeleinden goed voor ogen te hebben. De combinatie en kwaliteit van objectieflens, prisma, coating en oculair zijn daarom van groot belang in uw keuze van een spottingscope. Over het algemeen is het zo dat hoe groter de objectieflens hoe duurder de spotting scope zal zijn.

0