Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🎖️ 543 telescopen in 🏬 8 webshops

Verrekijkers

Verrekijkers, een Nederlandse uitvinding

Wist u dat de verrekijker een Nederlandse uitvinding is? Hans Lippershays eureka-verhaal verteld dat hij zijn kinderen zag spelen met twee lenzen, één hol en de ander bol. Toen zij de lenzen samenvoegden en keken naar het windhaantje op de kerktoren leek deze verrassend groot! De eerste verrekijker was geboren.

Dit zijn de populairste verrekijkers van dit moment:

Lang experimenteren

De werkelijkheid leert ons echter dat na een lang proces van het perfectioneren en uittesten van lenzen, prisma’s en glas-samenstellingen Lippershays ‘Hollandse kijker’ voor het eerst het daglicht zag in oktober 1608. Bij zijn demonstratie om ‘in den verre te kijken’ werd deze eerste verrekijker meteen op waarde geschat. Al een jaar later doet Galileo, met een eigen verbeterde versie van de eerste verrekijker, een aantal opzienbarende astronomische ontdekkingen.

Genesis van de verrekijker

In den beginne werd de verrekijker vooral gebruikt voor militaire doeleinden. Mede daardoor onderging de verrekijker een stormachtige ontwikkeling wat ertoe heeft geleid dat de moderne verrekijker in talloze soorten en maten te krijgen is. Voor elke persoonlijke wens is er een invulling in de vorm van een verrekijker met unieke eigenschappen om uit te blinken op een exclusief gebied. Denk hierbij aan vogel verrekijkers, richtkijkers, spotting scopes, nachtkijkers en toneelkijkers. Bovendien is de verrekijker, niet te vergeten, onmisbaar om vliegtuigen te spotten. Elk exemplaar is uitgerust met karakteristieke onderdelen om de verrekijker een ware aanvulling te laten zijn in uw leven.

Eigenschappen van een verrekijker

Wanneer u een verrekijker wilt kopen dan zult u erachter komen dat elk type verrekijker vrijwel altijd wordt omschreven met een serienaam, een cijfercombinatie en soms de toevoeging dakkant of porro achter de merknaam. Laten we deze benaming uitleggen aan de hand van een voorbeeld zodat u de gegeven informatie helder voor ogen heeft.
We nemen een kijker die hoog scoort bij verrekijker tests: de Bushnell H2O 8×42 dakkant. Bushnell is een gerenomeerd bedrijf waar onder andere verrekijkers, richtkijker en spotting scopes worden geproduceerd. Allom gerespecteerd voor het unieke aanbod Bushnell series, zoals de H2O-, legend- en natureviewserie. Uit de cijfers achter deze naam kunt u opmaken dat de verrekijker een achtvoudige vergroting heeft en een objectiefdiamter van 42mm.

Zoom

Laten we beginen met de 8x zoom. Een zeer waarschijnlijke verklaring voor de uitstekende score, van deze Bushnell 8×42, op de verrekijker test is dat een 8x vergroting een gemiddelde zoom-waarde is die breed ingezet kan worden. Met een verrekijker als deze kunt u scherpstellen op zowel vogels, op korte afstand, maar ook op langere afstanden bijvoorbeeld bij sportwedstrijden. In de bovenste ring van het voetbalstadion of bij het volgen van een wielerwedstrijd en zelfs bij het vliegtuig spotten. Kortom een multifunctionele verrekijker. In vergelijking met een 10×42 verrekijker heeft de 8×42 een stabieler beeld en een breder gezichtsveld. Een 10×42 heeft een 10x zoom waardoor u uw onderwerp dichterbij kunt halen voor een beeldresultaat met meer detail. Het nadeel van een hogere zoom is dat ook uw bewegingen worden uitvergroot met een minder stabiel beeld tot gevolg. Om dit te voorkomen is het aan te raden om gebruik maken van een statief.

Verrekijker Objectief diameter

De afmeting van de lenzen aan de voorkant van de verrekijker wordt ook in de productnaam genoemd. Bij de Bushnell H2O 8×42 dakkant is het een objectief diameter van 42mm. De objectief diameter heeft invloed op de helderheid van het beeld en de afmeting van de gehele kijker. Hoe groter de diameter hoe meer lichtinval resulterend in een helderder lichtsterk beeld. Dit heeft tevens als voordeel dat de verrekijker ook op een donkere dag en bij schemering een excellent beeld geeft. Met een toename van de lensgrootte neem de omvang van de kijker ook toe. Zoekt u een compact model dan is het aan te raden om voor een kleiner formaat te gaan zoals een Bynolyt Puffin 8×25 een compacte technisch uitstekende kijker.

Dakkant of Porro?

De toevoeging dakkant of porro zegt iets over de samenstelling en kwaliteit van de de prisma’s aan de binnenkant van de verrekijker. Kort gezegd komt het erop neer dat een dakkant verrekijker compacter is in vergelijking met een porro verrekijker. Om dit te bereiken zijn er wel duurdere prisma’s nodig waardoor een dakkant kijker prijstechnisch relatief iets hoger uitvalt.

Informatie voorziening

Uit eigen ervaring weten wij dat het vaak lastig is om alle informatie van een verrekijker overzichtelijk op een rijtje te krijgen. Daarom is ons streven om u zoveel en uitgebreid mogeljik te voorzien van informatie die relevant is voor de verrekijker. De klant is koning, daarom kunt u op onze site een handig overzicht vinden van de meest belangrijke eigenschappen. Zo is het handig om te weten, voor als u vliegtuigen wilt spotten met een hoge zoom factor, of de verrekijker al dan niet voorzien is van een statiefaansluiting, voor een stabiel en rustig beeld. Daarnaast worden diverse essentiële kwaliteitseigenschappen vermeld in het schema.

Magnifieke kwaliteit uit het topsegment

telescoop.nl biedt u een breed scala verrekijkers van een aantal graag geziene merken o.a:

  • Bushnell
  • Bynolyt
  • Kona
  • Optisan
  • Steiner
  • Zeiss

Op onze site kunt u de afzonderlijke series per producent bekijken, zo hopen wij u op doeltreffende manier te voorzien van de informatie die u nodig heeft voor de aanschaf van een prachtige verrekijker. Namens alle teamleden van expert-shops.com wensen wij u veel kijkplezier!

telescoop.nl
Logo
Shopping cart