Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🎖️ 543 telescopen in 🏬 8 webshops

Sterrenkijkers

Een sterrenkijker is een instrument dat gemaakt is om elektromagnetische straling, zoals licht, van verre afstand op te pakken.

Waarom een sterrenkijker kopen? Een sterrenkijker wordt ook wel een telescoop genoemd en is geschikt om objecten in de ruimte mee te bekijken. Verschillende hemellichamen worden met een sterrenkijker dichterbij gehaald. Een sterrenkijker is een minder ingewikkeld apparaat dan het vaak lijkt.

Dit zijn de populairste sterrenkijkers van dit moment:

Geschiedenis van de sterrenkijker

Het woord telescoop komt van het Griekse woord “tele” en “skopein”, wat niet minder betekend dan ver en “te kijken.”
Voor zover bekend komen de allereerste echt werkbare sterrenkijkers uit Nederland. In 1608 werd de Nederlandse sterrenkijker, ofwel telescoop door Hans Lippershey, Zacharias Janssen en Jacob Metius publiekelijk gemaakt. Dit was de allereerste sterrenkijker, echter had deze kijker meer de kwaliteiten van een verrekijker dan een werkelijke sterrenkijker. Een van de bekendste pioniers en uitvinders van de sterrenkijkers is echter de welbekende Galileo Galilei. Galileo heeft het ontwerp van de Nederlandse uitvinders sterk verbeterd waardoor er met zijn telescoop bijzondere ontdekkingen konden worden gedaan. Deze sterrenkijkers maakten gebruik van een lens en een oculair om het licht mee op te vangen en te centreren.
Een andere pionier is Isaac Newton. Newton bedacht een techniek met een spiegel waardoor een langere brandpuntsafstand mogelijk was en de lichtopbrengst door de omvang van de spiegel groter was. Met deze eerste spiegeltelescoop was het mogelijk om dieper de sterrenhemel in te kijken dan met de lenzentelescopen van haar voorgangers.

Verschillende soorten sterrenkijkers

Een sterrenkijker is niet zomaar een sterrenkijker. Sterrenkijkers kunnen over verschillende technieken beschikken. Simpel gezegd zijn er sterrenkijkers die gebruik maken van een lens, een spiegel of een combinatie van beide om licht op te vangen. Deze sterrenkijkers noemen wij respectievelijk een refractortelescoop, spiegeltelescoop en een catadioptrische telescoop.

Refractor telescoop

Een sterrenkijker die gebruik maakt van een lens om licht op te vangen noemen we een refractor telescoop, ook wel lenzentelescoop genoemd. Een refractor telescoop is qua uiterlijk de meest bekende telescoop en is ook een van de oudste technieken die in de astronomie wordt gebruik. U kunt het zien als een verrekijker met een zeer hoge vergroting. Nadeel van een refractortelescoop is dat lenzen duur zijn om te maken. Een hoge lichtopbrengst kost dus veel geld. Aangezien de lengte van de buis de brandpuntsafstand en mede de vergroting bepaald, is het vaak lastig om een hele hoge vergroting te verkrijgen. Een hogere vergroting betekend namelijk dat de telescoopbuis langer moet zijn. Groot voordeel van een refractortelescoop is dat deze bijna geen licht verliest en beelden helderder en scherper weergeeft dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van een spiegel.

Spiegeltelescoop

Sterrenkijkers die gebruik maken van een spiegel om licht op te vangen noemt men een spiegeltelescoop, deze wordt ook wel een Newtontelescoop of reflectortelescoop genoemd. Een spiegeltelescoop werkt als volgt. Het licht wordt van de bovenkant van de telescoop gecentreerd naar de spiegel, deze spiegel stuurt het licht terug naar het oculair waardoor de telescoop een brandpuntsafstand heeft van bijna twee keer de lengte van de buis. Een spiegeltelescoop wordt veelal gebruikt voor het observeren van hemellichamen buiten ons zonnestelsel of hemellichamen die verder weg staan in ons zonnestelsel, zoals Jupiter en Saturnus. De meeste Newtontelescopen zijn echter ook geschikt om de maan mee te bekijken. Dobson telescopen vallen ook onder de spiegeltelescopen, een Dobson telescoop is vaak groot, maar wel goed mee te nemen in bijvoorbeeld de kofferbak van uw auto. Deze Dobsons zijn vaak niet voorzien van een statief maar kunnen prima op de grond staan. De Dobson sterrenkijker geniet de voorkeur van vele fanatieke hobby astronomen die graag deep-sky objecten willen bekijken. Een Dobson is echter in vergelijking met andere spiegeltelescopen minder geschikt voor astrofotografie.

Catadioptrische telescopen

Een catadioptrische telescoop is een sterrenkijker die de voordelen van de Refractor telescoop en Newtontelescoop combineert. De Catadioptrische telescoop maakt over het algemeen gebruik van een Lens en een spiegel. De lens stuurt het gecentreerde licht door naar een spiegel welke het licht doorstuurt naar één of twee kleinere spiegels en deze sturen het licht weer door naar het oculair. Een catadioptrische telescoop maakt zeer hoge vergroting dus mogelijk en is voor deepsky astronomie dus de ultieme telescoop te noemen. In Combinatie met het juiste statief met volgmotor is dit type sterrenkijker ook zeer geschikt voor astrofotografie.

Merken sterrenkijkers

U kunt bij telescoop.nl volgende merken sterrenkijker kopen. BresserMeadeCelestron en SkyWatcher. Ook bieden wij kindertelescopen aan. Bresser, Meade, Celestron en Skywatcher zijn zeer gerenommeerde merken in de astronomie merken. SkyWatcher en Celestron bieden een zeer compleet pakket aan voor zowel beginners als gevorderden. Meade richt zich voornamelijk op gevorderde telescopen en Bresser is zeer betaalbaar en heeft een aantal beginnertelescopen.

telescoop.nl
Logo
Shopping cart