Digiscopen is een afkorting voor het fotograferen door een telescoop. Hierbij wordt de fotocamera dichtbij het oculair van de telescoop geplaatst. Het oculair blijft dus op de telescoop zitten. Er zijn speciale adapters waarmee de camera vóór de telescoop geplaatst kan worden. Een andere methode is digiscoping met behulp van speciale adapters en zogenaamde T-ringen (officieel heet dit geen digiscoping).
Hoe werkt digiscoping?
Het oculair van de telescoop wordt verwijderd en de fotocamera wordt aan de telescoop bevestigd. Bij deze laatste methode wordt de telescoop op een zwaar statief geplaatst en de fotocamera wordt eventueel ook op een statief geplaatst, meestal zijn dit zogenaamde één-been statieven. Vaak zijn lange sluitertijden dan vereist, vanwege de geringe lichtsterkte. Er kan eigenlijk alleen maar gefotografeerd worden bij helder weer of met een erg gevoelige film.
Het digiscopen is gek genoeg niet uitgevonden door fotografen, maar is door vogelspotters in Azië ontdekt. Zij kwamen op het idee om hun digitale camera achter het oculair van de telescoop te houden. De resultaten waren verbluffend en in de loop der jaren heeft deze techniek een gigantische ontwikkeling doorgemaakt.
Wat heb je nodig
Het is belangrijk om goed materiaal te gebruiken bij het digiscopen. De statieven moeten stevig, sterk en robuust zijn. Zowel het telescoopstatief als het camerastatief moet zo vast staan als een huis. Immers, de geringste trilling kan een onscherp beeld opleveren.
Een draadontspanner kan hierbij ook een zeer handig hulpmiddel zijn. Compact camera’s hebben meestal geen aansluiting voor een zelfontspanner, dus dat wordt knutselen.
Voor het digiscopen heeft u een telescoop nodig met een goed optisch systeem (High Definition). Deze leveren een helder en kleurvast beeld.
Uiteraard moeten de telescoop en camera geschikt zijn voor digiscopie. Echter goede foto’s maken is niet alleen afhankelijk van het materiaal, ook de fotograaf zelf zal veel moeten oefenen om tot acceptabele resultaten te komen.
Weersomstandigheden
Het beste resultaat verkrijgt u door op zo kort mogelijke afstand met een zo klein mogelijke vergroting en een snelle sluitertijd te fotograferen. Weersomstandigheden spelen een grote rol bij het digiscopen. Fotograferen op grote afstand is tijdens dagen met veel zonneschijn vrijwel onmogelijk door de luchttrilling. Aanbevolen wordt daarom om in de vroege morgen en/of overdag bij bewolkte hemel. Bij stevige wind is digiscoping nagenoeg onmogelijk.